Άγιος: Σε τι διαφέρει ο αναρχικός από τον Άγιο; Είναι πανταχού κακό η αναρχία και αιτία πολλών συμφορών και αρχή αταξίας και συγχύσεως.
Ου γαρ έστιν εξουσία ει μη υπό Θεού·αι δεούσαι εξουσίαι υπό του Θεού τεταγμέναι εισίν. Ώστε ο αντιτασσόμενος τη εξουσία τη του Θεού διαταγή ανθέστηκεν·οι δε ανθεστηκότες εαυτοίς κρίμα λήψονται.
(Διότι δεν υπάρχει εξουσία μέσα στην κοινωνία, που να μην απορρέη από τον Θεόν· οι άρχοντες, που ασκούν σήμερον τις εξουσίες, έχουν ταχθεί με την ανοχή του Θεού. Ώστε εκείνος που αντιτάσσεται στην εξουσία, αντιτίθεται στην διαταγή του Θεού· γι’ αυτό και όσοι αντιτάσσονται θα επισύρουν πάνω τους την τιμωρία, που τους πρέπει). (ΠροςΡωμαίους 13,1-2)
Αυτό που δεν έχει αρχηγό, είναι άτακτο και αυτό που έχει πολλούς αρχηγούς κάνει στάσεις· άρα είναι άναρχο και επομένως άτακτο. Διότι και τα δύο οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, που είναι η αταξία και τελικά η διάλυση. Γιατί η αταξία είναι προετοιμασία διαλύσεως. Επομένως η αναρχία οδηγεί στην αταξία και αυτή με την σειρά της, οδηγεί στην διάλυση. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
Δεν υπάρχει κανένα, απολύτως κανένα κακό τόσο φοβερό, όσο η αναρχία· όπως ακριβώς δεν θα μπορούσε να υπάρξει τίποτε άλλο τόσο επικίνδυνο, όσο ένα πλοίο, που δεν έχει κυβερνήτη, γιατί εύκολα καταποντίζεται και όπως εάν απομακρύνεις έναν στρατηγό από το στράτευμά του και μείνει αυτό δίχως αρχηγό, αυτό εύκολα παραδίδεται αιχμάλωτο στους εχθρούς, κατά τον ίδιο τρόπο, εάν εξαφανίσεις τους άρχοντες μιας πολιτείας, η ζωή μας θα γίνει χειρότερη από την ζωή των αγρίων θηρίων… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Είναι καλύτερα να υπάρχουν κακοί άρχοντες, παρά αναρχία. Κυρίως όμως είναι πάρα πολύ επικίνδυνο στην Εκκλησία, αφού και η εξουσία της Εκκλησίας, είναι μεγαλύτερη και υψηλότερη από την εξουσία της πολιτείας. Είναι πανταχού κακό η αναρχία και αιτία πολλών συμφορών και αρχή αταξίας και συγχύσεως. Όπως ακριβώς αν σκοτώσεις τον μαέστρο μιας χορωδίας ή αν απομακρύνεις τον ποιμένα από το ποίμνιο, θα τα ανατρέψεις και θα τα αφανίσεις όλα… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Οι αναρχικοί έχουν πιάσει το νόημα της ζωής, αλλά από την ανάποδη. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
Σε τι διαφέρει ο αναρχικός από τον Άγιο; Ο αναρχικός καταστρέφει. Ο Άγιος μεταμορφώνει. Και οι δύο όμως ξεκινούν από την ίδια βάση, την αγάπη για την ελευθερία. (π. Ανανίας Κουστένης)