ΑρχικήΕΚΚΛΗΣΙΑΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣΑρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Αμβροσίου, στον Πειραιά

Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Αμβροσίου, στον Πειραιά

Την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων «ο οποίος ειργάσθη υπέρ του Ευαγγελίου…

μετά πολλής επιστήμης, αγάπης και προσφοράς κατά τον 4ο αιώνα», τέλεσε σήμερα Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς.

Αναφερόμενος στον Άγιο Αμβρόσιο κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, σημείωσε πως εργάσθηκε «στην πόλη των Μεδιολάνων, το σημερινό Μιλάνο της Ιταλίας και ανεδείχθη ένας μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας, ο οποίος ηγωνίσθη εναντίον των αιρέσεων, ιδία του Αρειανισμού».

«Ένας μεγάλος Ποιμένας της Εκκλησίας, ο Ιερός Αμβρόσιος, μας κατέλειπε ένα υπέροχο Λειτουργικό κείμενο, μία Θεία Λειτουργία, η οποία αποδεικνύει το ενιαίον της Εκκλησίας, η οποία επί δέκα αιώνες, χίλια χρόνια και στην Ανατολή και στη Δύση εξήγγειλε το καινούριο που περιμένει ο κόσμος μέσα στην καθημερινή αποτυχία της ιστορίας και που δεν είναι άλλο από την πρόσκληση του Παναγίου Θεού να παρακαθήσουμε στο δείπνο της αγάπης Του και στην κοινωνία της Αγιότητός Του με πιστότητα στο Ευαγγελικό κήρυγμα και στην Αποστολική διαδοχή και τη Μαρτυρική διαδοχή της Αγίας μας Εκκλησίας, που είναι Σώμα Χριστού με κεφαλή Εκείνον», είπε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στο σημείο αυτό στην εργασία του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και Γενικού Διευθυντού του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Αυγουστίνου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος, έχοντας «την λιπαράν γνώσιν της θύραθεν φιλοσοφίας και φιλολογίας, αλλά και της κατά Θεόν επιστήμης», την Λειτουργική αυτή αναφορά «μας την προσφέρει μεταγλωττισμένη στην Ελληνική γλώσσα εκ του λατινικού πρωτοτύπου», κάτι για το οποίο χαιρόμαστε αφού έτσι «αποβαίνουμε και εμείς μύστες του Μυστηρίου της Εκκλησίας που διαχρονικά είναι ένα και μοναδικό και δεν διασπάται και δεν διαχωρίζεται».

Μιλώντας για το ιερό κείμενο επεσήμανε πως «αισθανόμαστε την ευλογία του Αγίου Πνεύματος που ενέπνευσε όλους τους Αγίους προς την αυτήν Λειτουργική κατεύθυνση, προς την αυτή εμπειρία και κατανοούμε το πόσο ευλογημένοι είμαστε εμείς οι Ορθόδοξοι που διακρατούμε και στην δεύτερη και στην τρίτη χιλιετία την αυτή πίστη των Αποστόλων και των Θεοφόρων Πατέρων, που δεν καινοτομήσαμε, που δεν παρασπονδήσαμε, που δεν καταστρέψαμε αυτή την ενότητα της πίστεως».

Ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως προσφέρουμε τον άρτο και τον οίνο, γιατί αυτή ακριβώς είναι η εντολή του Χριστού, είπε χαρακτηριστικά ότι «προσφέρουμε τέλειο άρτο και όχι άζυμα, γιατί είναι τέλειος ο Κύριός μας. Ο τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Ο άζυμος άρτος δεν είναι τέλειος άρτος. Δεν έχει επισυμβεί η ζύμωση. Δεν είναι ζωντανός άρτος, αλλά νεκρός άρτος και επομένως δεν μπορεί να αποτελέσει το Σώμα του Κυρίου μας». «Για αυτόν ακριβώς τον λόγο», συνέχισε, «η Λειτουργική αυτή αναφορά είναι και μία διαχρονική απάντηση για κάθε ξένη και αφελή προσέγγιση στο Μυστήριο της Ενσαρκώσεως. Δεν είναι απλώς μία ιδιοτροπία ή μία αντίληψη, αλλά είναι η ζωή που πήγασε από την κοιλία της Υπεραγίας Θεοτόκου ‘’εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν την αιώνιον’’».

«Προευπρεπιζόμαστε για να συμμετάσχουμε στην Εορτή των Χριστουγέννων, στην έναρξη, δηλαδή, του Θείου σχεδίου για την σωτηρία του κόσμου», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, ευχόμενος παράλληλα «να γίνουμε μέτοχοι αυτής της χαράς διαχρονικά, καθημερινά, δυναμικά, εκούσια, αγαπητικά. Να έχουμε στην καρδιά μας, στην ψυχή μας, στην ύπαρξή μας τη δύναμη την οποία μας χαρίζει» ο Κύριος.

«Κανένας θάνατος, καμία οδύνη, κανένα δαιμονικό περίπαιγμα, κανένας πειρασμός δεν μπορούν να μας χωρίσουν από την αγάπη του Θεού», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, τονίζοντας πως με την βεβαιότητα της Χάριτος και της Ευλογίας του Θεού, «μπορούμε να ετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα που έχουν για εμάς μία ουσιώδη σημασία: να μεταβάλουν την καρδιά μας σε φάτνη για να αναγεννηθεί και να ανακλιθεί εκεί ο Σωτήρας του κόσμου».

Εύχομαι «η Χάρις του Παναγίου Θεού να σας πλημμυρίζει με την δύναμη και την ευλογία και τη χαρά των Χριστουγέννων», είπε καταλήγοντας.

Θεία Λειτουργία Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εορτή του Αγίου Σωφρονίου, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Εορτολόγιο 11 Μαρτίου: Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ο Άγιος Σωφρόνιος γεννήθηκε στην Δαμασκό της Συρίας περί το έτος 580 μ.Χ. και ήταν υιός ευσεβών και ενάρετων...